2009 m. lapkričio 10 d., antradienis

Saulės kolektorinė sistema

Dveji metai darbų, eksperimentų rūsyje ir ant stogo... Betgi galime pasigirti originalios konstrukcijos saulės jėgaine: keturios kolektoriaus kaitlentės, 7,5m2 efektyvaus ploto, savadarbis valdiklis, ir 5 suaugusiųjų name karšto vandens poreikiai pilnai patenkinami nuo balandžio iki spalio, net ir esant kelioms apsiniaukusioms dienoms per savaitę.



Kolektorius sumontuotas ant plokščio stogo, pietų (šiek tiek pakreipus į vakarus) kryptimi, apie 45° kampu. 8 m2 kaitlenčių plotas efektyviai šildo 350 L talpos boilerinę. Įrengtas elektroninis savadarbis valdiklis užtikrina efektyvų sistemos darbą: įjungia cirkuliacinį siurbliuką reikiamu momentu, t.y. esant tam tikram kolektoriaus ir vandens talpyklos temperatūrų skirtumui. 2009-ųjų vasarą papildomai pašildyti vandens elektra neprireikė...




Analogišką jėgainę karšto vandens pašildymui įrengėme pajūryje, kur saulėtų dienų daugiau, ir kaitlenčių galia išnaudojama efektyviau.

Galite tikėti, galite ir ne - bet tai ne tik neapmokestintas ekologiškas energijos šaltinis, įdomus užsiėmimas ar patogus ir ekonomiškas sprendimas tiems, kurie žiemą vandenį pašildo kieto kuro katilo pagalba, o vasarą - elektra. Taip pašildytas vanduo turi savitos teigiamos energijos - "saulės vandens" dušas - puiki atgaiva kūnui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą