2012 m. vasario 23 d., ketvirtadienis

Saulės kolektoriaus cirkuliacinio siurblio valdiklis

Saulės kolektorinė sistema sudaryta iš:
saulės kolektoriaus
vamzdyno
cirkluliacinio siurblio
cirkuliaciacio siurblio valdiklio
boilerio.
 Cirkuliacinio siurblio valdiklis yra labai paprastas. Jis turi du temperatūros daviklius, pagal kurių skirtumą mikroschema įjungia relę. Potenciometro pagalba temperatūrų skirtumą galime pakeisti mums reikalinga linkme.
Valdiklio shema:
Detalių sąrašas:
Sulituojame:
 Tą termodaviklį, kuris su mazgu pritvirtiname ant saulės kolektoriaus vamzdelio, o kitą įkišame į boilerio ertmę. Laidus prailginsim pagal poreikį, sudėsim plokštę į dėžutę ir turėsim paprasčiausia valdiklį. Temperatūrų skirtumą galima keisti potenciometru. Dar reikią termometro su dviem temperatūromis. Vieną daviklį į kolektorių kitą į boilerį. 
Sumontuojame į dėžutę:
Prailginame termodaviklių laidus iki reikiamo ilgio:
 Viską sujungiame:
 Termometras rodys saulės kolektoiaus ir boilerio temperatūras
O valdiklis įjungs cirkuliacinį siurblį tik  tada kai kolektoriau temperatūra bus aukštesnė nei boileryje esančio vandens temperatūra. Potenciometro pagalba galėsite keisti temperatūrų skirtumą tarp kolektoriaus ir boilerio.
Saulės kolektorius geriausia veikia, kai temperatūrų skirtumas yra 10 laipsnių celsijaus. Sėkmės lituojant.




16 komentarų:

  1. o kiek toks kolektorius kainuotų? tarkim., vien pagaminimas su medžiagom, be sumontavimo ant stogo?

    AtsakytiPanaikinti
  2. kokios markės termo daviklis(kur kolektoriuje priglaudžiamas)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. KTY81-210 bet galima naudoti ir
      KTY81-110 tik tada reikia pakeisti varžas R1 ir R2 į 1kΩ ir potenciometrą R5 į 0,5kΩ

      Panaikinti
  3. Kaip jungti tranzistorių? Nupieštas npn, detalių sąraše pnp. Jungti emiterį į žemę?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Junk emiterį į žemę, ten jokio skirtumo ar npn, ar pnp. tik susikeičia termodavikliukai vietom.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,
    Sveikinu autorių su puikiomis idėjomis, labai mane sudomino jūsų saulės kolektorius, tikrai kai atsiras laisvo laiko pasidarysiu jį. Man kilo keletas klausimu tikiuosi galėsite juos man atsakyti.
    1. O sakykite kaip su kondensatu, užšyla vanduo kolektoriuje,suveikia rėlė, ane? užkaitęs vanduo siurblio pagalba nustumiamas į boilerį, o kolektorių vamzdeliai pripildomi šalto vandens... natūralu kad jie aprasoja.. kondensatas kaupiasi dėžes viduje ir aprasoja stiklas tuo trukdydamas saulės spinduliams patekti ant reflektoriaus paviršius.. Noriu sužinoti ar taip nėra? O jeigu yra.. kaip išspręsti tą problema...?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėžė nėra labai jau sandari. Hermetizavau tik iš viršaus, kad neprilytų. O apačioje net išgręžiau porą skylučių, kad jei patektų vanduo išbėgtų. Minimali ventiliacija reikalinga. Buvau visiškai hermetizavęs, tai rasojo.
    Dėl veikimo, tai kaip pvz. kolektorius 10 laipsnių sušyla daugiau nei boileris įsijungia relė ir siurblio varomas vanduo aušina. Temperatūra nukrenta šiek tiek ir vėl laukiam kol sušils kolektorius. Vidurdienį kai saulės spinduliavimas stipriausias cirkuliacinis siurblys veikia nesustodamas. Vidurdieni ir apšviečiamas kolektoriaus plotas yra didžiausias. Bolierio temperatūra kyla pastebimai kol pasiekiama 70 laipsnių temperatūra. Kuo žemesnė temperatūra tuo kolektorius išvysto didesnę galią. Net ir nenaudojant vandens jis neužverda. Nereikia galvoti apie perkaitimą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Viska perskaičiau nuo pradžios iki galo, Super!!! Viskas greita ir paprasta na išskyrus tą presą plokštelėm lankstyt.

    AtsakytiPanaikinti
  8. O kaip žiemą dėl vandens užšalimo, ar nereikia atjungti ir išleisti iš sistemos vandenį?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, kilo tiesiog minti, o jei i kolektoriu idejus tiesiog termokontakta, kuris ijungtu siurbli tarkim ties 60 laipsniu riba, ir tegu suka siurbli

    AtsakytiPanaikinti
  10. O gal samatele galima butu parasyt kiek viskas kainavo?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pas mane siurblys 12V DC, 15W, manau jungti jį ir šio valdiklio maitinimą nuo akumuliatoriaus, o prie akumuliatoriaus prijungti mažą pakrovėją 220-12V, būtų lyg savotiškas UPS'as. Manau turėtų veikti, tik nežinau ar gerai pastoviai krauti akumuliatorių?

    AtsakytiPanaikinti
  12. O koks maximalus temperaturu diapazonas nusistato?Nusistato 20 laipsniu skirtumas?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nu šitas straipsnis tai geras, jaučiu reikės konstruoti. Tik nesupratau, tai cirkuliacinis siurblys turi būti kokio galingumo?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Man asmenikai yra labai sunku išsirinti tinkamą saulės elektrinę. Mūsų statomas namas bus 140 kvadratų, keturi kambariai ir garažas. Įdomu, kokio galingumo saulės baterijos reiktų dairytis ir kur rekomenduotumėt pirkti? Žiūrėjau Solet technics ir dar keliose kitose vietose, daugiausiai internete.

    AtsakytiPanaikinti